RUTA 1

RUTA DE L’ERMITA DE SANTA ANNA

Accés al punt d’inici

Per la carretera d’Arbúcies GI-552 s’arriba al municipi de Breda (km 4-5). Un cop aquí, la ruta comença a la Plaça del Convent, la qual conforma el centre del poble on hi ha l’Ajuntament i l’Església.

 

Interès de la ruta

Es realitza l’ascensió a l’ermita i Turó de Santa Anna, edifici històric i barroc dins de l’inventari de Patrimoni arquitectònic català i punt des d’on hi ha una vista completa de tot el municipi de Breda.

Descripció

Es tracta d’una ruta molt fàcil, ideal per famílies, de menys d’1 km de recorregut linial. Es comença a la Plaça del Convent i es travessa el proble direcció Sud, tot passant per la Plaça del Dr. Rovira i Benet, fins arribar a la Fonda Santa Anna que és el punt on es creua la carretera GI-552.
Comença una pista forestal amb el mas de Can Soldevila que porta directe al Turó i Ermita de Santa Anna.

ERMITA DE SANTA ANNA

Al segle XIII el turó de Santa Anna s’anomenava Puig de Llagostera, topònim que podria derivar del mas de Llagostera que hi havia en un lloc imprecís del turó. La primera referència documentada de l’hermita és del 1624, però l’actual edifici, d’estètica barroca, és de 1789. L’ermita, tal com la coneixem, és d’una sola nau i té una sagristia adjacent construïda l’any 1862.
Breda ha tingut, històricament, una gran devoció per Santa Anna. Cada 26 de juliol, amb motiu de l’onomàstica de la santa, s’hi celebra un aplec amb oficis religiosos, ballada de sardanes i venda de coques. En la nit del pas del 10 a l’11 de setembre s’hi fa una cercavila i un acte per celebrar la Diada Nacional de Catalunya, que culmina amb l’hissada de la senyera que es veu onejar al costat de l’ermita.