RUTA 4

RUTA DEL CASTELL DE MONTSORIU

Accés al punt d’inici

Per la carretera GI-552, el km 5, ens trobem al vessant nord del nucli urbà de Breda, punt on s’inicia la ruta localitzat just al costat d’un parc infantil a l’entrada del carrer del Dr. Simon.

 

Interès de la ruta

Aquest itinerari té com a meta l’ascensió del castell gòtic més emblemàtic del territori català: el Castell de Montsoriu. Considerat una de les grans fortaleses de la Mediterrània, Montsoriu fou residència dels vescomtes de Cabrera. Ens trobem doncs a 632 msnm, punt amb espectaculars vistes panoràmiques de la Depressió Prelitoral.

Descripció

Recorregut lineal i directe que, sense ser difícil, suposa un considerable esforç per l’elevat desnivell acumulat. S’inicia la ruta direcció nord cap a Can Valent fins a creuar el Pont del Mut i la Riera de Repiaix. Seguim paral·lels a la riera fins a Coll de n’Orri. Un cop aquí s’agafa un camí alternatiu al camí del Castell de Montsoriu, que ens porta directe al castell en qüestió, tot passant pel Pla de Talavera.

CASTELL DE MONTSORIU

El castell de Montsoriu està situat entre els termes municipals d’Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, per bé que el nucli de població que li és més proper és el de Breda. El seu actual emplaçament ja estava ocupat en època ibèrica i, per algunes troballes arqueològiques, es pensa que es podria recular al període neolític.
En les primeres dècades del segle XI ja no hi ha dubte de la presència d’una fortificació medieval. Al llarg dels segles XI i XII el castell esdevindrà la seu dels vescomtes de Girona, que aviat entroncaran amb el Casal de Cabrera. Ermessenda de Montsoriu es va casar amb Guerau de Cabrera l’any 1033 i van fundar el monestir benedictí de Sant Salvador de Breda.
Al llarg del segle XIV el castell es convertirà en el palau gòtic residencial dels vescomtes de Cabrera, que ja seran una de les principals famílies nobiliàries de Catalunya, arribant el vescomte Bernat II a ser almirall de la flota catalana i capità general de l’armada. És aquest palau-fortalesa gòtic el que ha arribat als nostres dies, essent el més important castell gòtic conservat a Catalunya.